Friday, July 26, 2013

..::percutian ke UTARA::..

31/05 - 02/06 : bercuti-cuti Malaysia ke Utara bersama my beloved Bonda and dak Mijah!
Kesempatan diambil oleh kami untuk ke utara sebab nk hadiri majlis tahlil arwah Nurul Alyani Ariffin yang telah kembali ke rahmatullah beberapa bulan yang lalu di Alor Setar.

Kami bertolak dari KL dalam kul 10 malam pas balik keje. Memang mengantuk la. Dari Melaka, direct terus ke utara. Nasib baik co-pilot setia menemani. Thank you.. Smpai Penang dekat jam 2 pagi. Terus ke rumah Ana. Tumpang tido sebelum pagi Sabtu tu bertolak ke Alor Setar. Lepas sesi nangis-nangis, kami terus pulang ke Penang. Sedih mengenangkan Iman yang masih kecil kehilangan mamanya. Mak jue kehilangan satu-satunya anak perempuannya. Tapi Allah tu maha pengasihkan? Diambil arwah, tapi dia kurniakan Mak Jue dengan Iman dan 3 orang menantu perempuan. (moga roh arwah sentiasa bersama orang yang mendapat rahmat Allah)

Kami bertiga terus ke Penang untuk berjalan-jalan. Dah lama tak ke Penang. Seronok. Cable Car kat Bukit Bendera pun dah up grade... Menarik!




Bonda... (mengibau kenangan muda-muda dulu dating kat sini)

Owl... teringat kat my friend wan syifaak

oh.........

buat muka huduhhhhh

excited masing2 dapat duduk depan sekali..hahahah

 Dah penat mendaki Bukit Bendera..tiba masanya untuk mengisi perut..Dengan menggunakan khidmat WAZE, kami berjumpa dengan ini kedai.. mari.mari.pekena nasi kandaq sat....!



buah pala..jeruk...cuci mata je..x layan!

ini yang dicari oleh bonda and mijah..


Nampak x muka mereka sangat happy?!

yummy..lupakan diet anda untuk seketika

..::apiapi::..

tempat makan yang seterusnya... api api steamboat & grill.. lokasi depan Aeon Baru Melaka..
Buffet Ramadhan = RM30/pax
Penilaian : Banyak pilihan. Tapi lokasi x seswai..crowded sangat. Berebut-rebut orang amik makanan. Macam terlalu ramai orang dan ruang agak sempit.
Mungkin kalau pegi waktu-waktu lain ok kot...








..::ball ball::..ee ji ban..::..nasi ayam bebola::..

setelah sekian lama mencari..akhirnya ketemu jugak kedai chicken rice ball yang halal kat melaka ni..makanannya sangat sedap.. cakap banyak pun tara guna juga... kena kasi try baru tahu!!!

                                                   campur steam + roasted = RM24

                                                   kangkung goreng bawang putih je = RM 6

                                                nasi bola-bola... x cukup.mintak tambah lagi..
                                                seketul RM0.30

                                              udang + sotong masak asam ge'ram = x ingat brapa

                                         finger licking good....yummy...yummy...yummy...

..::july ....::..

julai datang lagi :-

terima kasih kepada teman yang telah meraikan my birthday in advance..
thank you for the roses and cake!! .. and the lovely Dorothy Perkins!!
suka sangat2!!!

 clutch .. memang diidam2kan
                                               x kisah la berapa kalori pun..yummy!!caramel ok..



on my birthday ... gi celebrate plak kat HRC!! thats the only place yang best kat melaka ni..huhuhu..tapi seronok gak...dapat asikrim kek! (yeay...) pastu siap dinyanyikan lagu Happy Birthday plak oleh band kat HRC tu..hahaha!!



 the best part.... dapat red penguin!!!!! woohooooo!!!! saya sangat suka (kuasa infiniti)..memang lama idam!







  esoknya gi makan kat alai ikan bakar.. restoran ditujui adalah restoran favret kami..Haji Musa! terbaikkk!!


 Saya merasa gembira pada tahun ini!!! HAHAHAHA!!!












..::USS::..

Setelah lama menyimpan hajat, akhirnya terlaksana gak percutian singkat ke USS.
Memang percutian sempoi. Hahaha.
Plan memang dah lama, tapi memang gamble je ni.
Survey punya survey last2  Mizah (a.k.a akak ija) terus purchased tiket USS secara online dengan meminjam kad kredit ibunya (thank you mak) dan aku pun round2 kat Melaka Sentral untuk cari bas yang direct ke Singapore. 
Rupanya ada bas direct ke Sentosa. Lagi mudah. Dan costnya hanya RM8 return. (jimat)
Pagi selepas subuh 29 Jun, aku and Mizah terus ke tempat menunggu bas. Memang cuak la takut kena tinggal tapi Mizah as usual, relax je... Naik bas dan pakcik tu terus bawak kitorang ke Sentosa.
Agak bengang la gak sebab perjalanan yang aku bajet dalam 3jam maximum tapi dekat 5 jam baru sampai sentosa (boo pakcik bas)... Dan akhirnya kami pun sampai dekat kul 12... 
Tak tunggu lama, terus terjah USS.. Alhamdulillah.. cuaca tak hujan dan tak begitu panas. Orang pun tak ramai sangat. Seronok!!
Habis dari satu lokasi ke satu lokasi. Cuma yang ralatnya kesuntukan masa buatkan kami terpaksa memilih hanya beberapa tempat untuk berjimba. Kul 6.30 petang dah kena naik bas untuk balik semula ke Melaka.
Sebagai cenderamata just beli tshirt and bekas air kungfu panda.
Bab makan tak risau sangat sebab ada food court yang harganya tak la terlalu mahal. Air pun boleh di refill sebab ada banyak tempat water dispenser di sekeliling USS. 
Total kos : RM180 (tiket) + RM8 (bas) + RM 30 (makan) = RM218
Kesimpulan : boleh g lagi lain kali dengan kawan-kawan and famili. Maybe boleh panjangkan masa di sana dengan naik kereta sendiri dari JB and keluar malam dari Singapore..
Ok.. few pictures untuk dikongsi bersama...

                                                                "well..you know!"

                                                   "jemput lah masuk ketarak buruk hamba"

                               
                                                       "perkenalkan kawan2 baru kami"



                                                          "yeay.... we did it baby!"