Saturday, December 1, 2012

kota kinabalu

trip to kota kinabalu and papar sabah..negeri terakhir dalam malaysia.melengkapkn perjalanan ku ke seluruh pelusuk tanah air..kebetulan ada kenduri kawen our fren di papar jd amik kesempatan menyelam sambil minum air.(ke minum air smbil mnyelam).
2nd day-menikmati keindahan 3 pulau di kk.mmg cantik.jernih je.tp since masa & ongkos yg terhad x dpt la nk round semua pulau dan buat mcm2 aktiviti..balik je terus round pasar filipina.shopping mutiara.tshirt before makan besar...sedap.ikan sotong.udang.umai.rumpai laut..perjalanan kami dari KL pada hr khamis mlm..terus ke KK.sampai saje kami menginap di promanade,apartment 2 bilik lengkap dgn kelengkapan asas..trus plan utk perjalanan esok ke kaki gunung kinabalu..
agak terkejut pagi tu..bgn2 je dah terang benderang.terus kejutkan syifaak.walhal belum pun jam 7 pg.lupa..kat sabah ni cepat siang.hahaha.perjalanan kami pg tu btl2 mencabar.berbukit2 dan berliku.dgn lori berderet..tp puas hati bila smpai di kaki gunung kinabalu.sygnya kabus dan awan menyelubungi puncak gunung.tp..ia benar2 buat rasa semangat nk sampai ke sana.
next..terus ke papar.dan menikmati makanan enak kenduri kawen org sabah..nice sgt pengantin (hana&iskandar).glamer gitu..sygnya hujan spjg hari buatkn tanah lecak..mmg x vogue la kami semua.baju cntk tp berselipar je.hahaha.
before balik semula ke kl..sempat singgah lagi ke pasar filipina.rezeki kami.kali ini ada baby lobster..skali lagi menikmati makanan laut.best.memang terbaik.
ok sabah...kami akan datang semula.

Friday, November 30, 2012

happy birthday ferriZ

hehehe..sy sudah 2 tahun ini hari..

..kelas membuat blog..

hallo.. hari ni aktiviti HELWA - cara membuat blog. disampaikan oleh one of our sisters Nor Azlina Chan a.k.a chan2..layan je la.kehkehkeh.excited plak member-member ni nak blajar memblogging.kuikuikui.sronok plak tgk member-member ni.
kena start balik buat blog ni. boleh mengisi masa lapang dan terluang.ceh..ada masa ker?!
masa mmg takkan cukup. 24 hours a day dah cukup Allah bagi kat kita. so, nak x nk kena la guna masa yang ada dengan optima. hehehe. cliche gila ayat. ada gaya mcm ustazah x? huahuahua.. berhijrah ke arah yang lebih baik..chaiyok!!
apalagi mau cerita ini hari?! well, it has been nearly 2 months menjalani kursus dpa ni. yang peliknya dalam masa 2 bulan ni, kita dah boleh mula mengenali orang-orang di sekeliling kita. yang baik hati, suka menolong, suka amik kesempatan, suka tikam belakang, dan yang paling tak best...yang tut"tut"tut".. (laman diklasifikasikan sebagai 'U'..xle nak mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya). anyhow, papepun citenya, yang penting kita kena ikhlas. kena baik hati baru akan terpancar kejujuran di wajah. insyaallah, kawan-kawan akan datang menghampiri tanpa perlu kita sibuk nk mengendeng. weehuu!!!

Thursday, November 29, 2012

..wee..huu??

its been a while..akn terus berusaha.bukan senang,tp x susah.tak perlu menyeksa diri.ada hikmah setiap satu yg terjadi.terus tersenyum.

Monday, November 19, 2012

"DPA"

1 oct 2012-12 apr 2013
selamat datang ke satu lagi fasa dlm perkhidmatan tadbir dan diplomatik (ptd)..
fasa yg mmg dinanti2kn oleh most of us yg berjiwa kental..

alamak

lama x ngarot2..
br dpt maklumat..my nephew and niece (ain and haiqal) dh pandai bukak my blog. so to ain and haiqal,if you read this..please be noted that acu miss both of you..take care and see you next year

Tuesday, September 18, 2012

teman pengganti

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama
Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan

Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka
Beberapa purnama dulu cinta bertakhta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama

Namun hakikatnya, bukan mudah

Aku sembunyikan gulana-gundah

Segalanya kan berubah

Dengarkan apa yang ku mahu luah
Rahsia ini

Telah lama aku pendamkan

Tiba masanya

Segala-galanya
Kuceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadiir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus kusingkap
Kusorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang kupuja
Kau terisitmewa tapi dia yang sempurna
Rahsia ini
Telah lama aku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Kuceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman susuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti

Bilik dah kukemas, katil dah kurapi

Cincin, kunci, dompet dalam laci

Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis tu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
 
(ok..ni antara lagu baru yang aku suka dengar and nyanyi and rapping skali..enjoy yea)

..hilang naluri!!

Mawar merah yang ku cium
Ternyata menusuk dan beracun
Wanginya menyenangkan hatiku
Membuatku tak karuan

Sehari tak bertemu dengannya
Serasa hampa dalam hatiku
Ku mabuk cinta yang tak terbaca
Oleh naluriku

Dia sama sekali tak cintai diriku
Dia hanya memanfaatkan diriku

Matilah kau di dalam hatiku
Bawa pergi saja dirimu
Sampai ke dasar lautan
Matilah kau bersama cintaku
Banyak berharaplah dirimu
Semoga dapat bahagia, berharaplah

Ku berlutut di bawah kakinya
Ku berikan hatiku untuknya
Ku telan semua luka-luka
Ku tak punya perisai lagi

Sehari tak bertemu dengannya
Serasa hampa dalam hatiku
Ku mabuk cinta yang tak terbaca
Oleh naluriku ooh

(Matilah kau)

Matilah kau di dalam hatiku
Bawa pergi saja dirimu
Sampai ke dasar lautan
Matilah kau bersama cintaku
Banyak berharaplah dirimu
Semoga dapat bahagia ooh

..muziknya agak keras. typical macam lagu2 dewa19 yang lain even once dah nyanyi solo skang. liriknya mmg kena dengan kebanyakan kita yang selalu cintakan seseorang yang tidak mencintai diri kita. huhu..

Friday, February 17, 2012

..saje..

busy giler..(xde la sgt..)
keje 3 tahun - kena jaga 3 unit
tatatertib..pentadbiran..kewangan..
think positive je la. anggap bos percaya pada kebolehan aku.
(dush..berkhidmat untuk negara.. kena terima dengan hati yang rela..baru rezeki halal)
aku confuse la asal seminggu ni aku asyik nk tido je.
oh..maybe sebab baru balik dari europe kot..
(sorry guys, nanti aku up date picturenya yea..London/Berlin/Prague/Hamburg/Denmark)
kalut betul
dengan kerja yang banyak..then kena prepare untuk PPP (program penilaian profesional)..
aduhai..jiwa pun makin kacau.
dulu ada orang aku bole kongsi cerita (opss..silap, dah lama dah xde org yg nk kongsi cerita)
sekarang ni kena la lalui semua sendiri
(anyway, i happy with my single life..) 
kadang petang2 cenggini rindu ngn kawan lama aku yg dah pindah balik Banting.
dah xde kawan nk ajak karok.
sorang lagi dah transfer KL..xde kawan nk layan tgk cite indon ptg2..
cuma nak share sket entah asal sekarang ni suka sangat lagu cristina perri (a thousand years) ngan lagu katty perry (the one that got away)..baru prasan, dua2 pun peri ek? huahuahuahua..
ok ar. nak sambung buat keje sket. opis dah kosong.huhuhuhu...
papepun, rindu ar.. :(