Friday, December 2, 2011

..::ombak rindu::..

..ombak rindu..
malam semalam sempat luangkan masa bersama yatz and alia g tengok movie ombak rindu @ mbo, mmall.
mmbr2 aku dua-dua baca novelnya, aku je yg tgk cite ni tanpa tau ujg pangkalnye..heee
review sket..
kisahnya berkisar kepada cinta izzah/haris/mila. (maya/aaron/lisa)
izzah gadis kampung, anak yatim piatu yang tinggal dengan pakcik/makciknya
ada kawan sekampung bernama mail (bront) yg mmg ada hati pada izzah
satu hari izzah dibawa ke KL oleh pakciknya ke KL dan dijual kepada seorang taukey
masa izzah cuba larikan diri, hampir dilanggar oleh haris.
haris sudah syok dan beli izzah dari taukey tersebut dan bawa izzah balik tinggal kat rumah dia.. villa ombak
haris nak jadikan izzah ni tempat melempiaskan nafsu je.
so masa haris try nak bersama izzah utk kali ke2, izzah mohon untuk diperisterikan dan janji takkan tuntut apa2 hak pun.
so, drg pun nikah kat siam..dan pas nikah drg bertukar jam tangan sebagai hantaran.
so, bermula kehidupan drg bersama.
pada masa yg sama, haris si anak org kaya ni dah dirancang utk kawen dgn mila.
haris cuba nak putuskan tp mila nak jugak2.
demi menjaga maruah keluarga drg pun kawen
pak dolah (driver haris) and isterinya, mak jah je yg tahu ttg izzah
pd satu hari, haris ngamuk bila dpt tau yg izzah ngandung.. tp rupa2nya tak pun
dan selepas itu, haris akui yg dia takkan persiakan izza
lepas haris kawen ngn mila, mmg drg jrg bersama.
byk la peristiwa berlaku...
dan bila haris tgh sakit kat hospital, mak haris halau izzah
pastu haris sedar mcm2 fitnah la yg dilemparkan hingga haris putuskan....
putuskan nk gantung izzah tak bertali (masa ni izzah dah betul2 pregnant)
pak dolah bengang gile masa ni dan bersemuka dgn haris
rupa2nya haris ni anak pak dolah yg diberikan kepada org kaya
(padan muka mak haris tu...GERAM)
so haris pun nyesal dan g jumpa izzah smula
mila plak fruz dan minta diceraikan utk dia cari kebahagiaannya sendiri.. THE END
--> byk la scene yg sedih (meleleh air mata)
dalam crita ni, bagi aku mmg la cinta izzah and haris mcm sgt best, tp aku tak salahkan mila gak
sbbnya mila ni terlalu cintakan haris. sedih tgk masa mila curahkan perasaan pada izzah
yg jahat dan menyakitkan hati adalah mak haris lakonan azizah mahzan
cumanya bila 3buku nak dijadikan cerita yg durasi 2 1/2 jam, byk scene yg mcm pendek2 sgt
so kurang feel skit la. kena buat sequel kot, baru penonton akn faham dan lebih byk konflik yg boleh dikongsi
yg lain2, kira ok... 7/10