Thursday, May 27, 2010

..820601..

..HAPPY BIRTHDAY (in advance)...
1st June 2010 ..will be the special day to by friend, Wan Syifaak Zuhri Ahmad Zohri 
seorang sahabat sejati yang terlalu mengambil berat dan berhati waja (sebab tu la kot dia xnak beli keta baru, asyik bawak keta waja abah je ek..)
seorang pengatur majlis yang sangat cekap dan berdedikasi
kawan di kala susah dan senang, di masa suka dan duka
to my dear friend - Happy 2*th Birthday...


Monday, May 24, 2010

.:Muhamad Haiqal:.


ini anak buah aku..muhamad haiqal mohd dino khairri.

masa kecik dulu, mmg tak best nak layan sebab asyik berkepit dgn mak dia jek.

tapi sekarang dah ok. pandai bodek org. hensem dan pandai cakap. ngaji pun dah Iqra2.

tapi budak sorang ni memang perasan mat saleh, konon2 UK tu negara asal dia.

suka buli kakak dia dan pura2 buat baik di mata mama dia.

ayat kegemaran,,"acu buat pe?".."nenek buat apa?" dan suka meletakkan frasa 'kan' disetiap ayat.

.:aku dan kawan2ku:.

sejujurnya, aku mmg ramai kawan sebab aku mmg suka KETAWA dan suka berSEMBANG.smpai ada sorang kawan tu suro aku senyap sikit sbb aku banyak cakap.hahaha.
dalam banyak2 kawan, hanya ada beberapa org je yang betul - betul rapat dengan aku..or dalam erti kata lain, yang aku boleh rapat ler kiranya.yang bole terima aku seadanya, dan yg mudah utk aku berkongsi cerita, suka dan duka.dgn drg aku bole jadi budak kecik n budak manja.tak payah nak act macam org dewasa.even ada masanya ktrg akan bercerita tentang isu semasa, ekonomi, politik, kerjaya, kehidupan. kawan - kawan aku nie jugak la yang banyak ajar aku erti kehidupan.drg x lokek.selalu sgt blanja aku makan kat tempat yang canggih2.cuma aku je yang sokmo belanja drg kalo ktrg makan kat kedai mamak.hahaha.biasa la, aku kan budak kecik!!hehehe..kawan2 aku ni gak la yang ajar aku jgn nak berlagak.sbb ada di antara drg nie yang dari keluarga yang berada, tapi tak pernah menunjuk2..so, kalo ada org yang baru nak bergaji besau, x payah la nak berlagak ..
ktrg memang close, dan persahabatan pun dah menjangkau belasan tahun.ada yang dah kawen, dan ada jugak yang dah beranak pinak.
kitorang mmg selalu hang out sesama.g bercuti, lepak kedai mamak, jalan - jalan..pendek kata, mmg banyak masa ktrg habiskan bersama. tapi sejak dua menjak nie, dah jarang sgt ktrg jumpa.masing2 ada komitmen sendiri. dgn kerja, famili, anak2..
tapi aku masih rindukan masa2 yang ktrg pernah habiskan bersama dulu..to all my beloved friends, Miss You So Much.. (some pictures to share and for remembrance)

trip to BALI, Indonesia


                                                   new year celebration, KLCC 2009
                                                             trip to PANGKOR, Perak
     


 hang out at ALAMANDA, CUCI d MUSICAL, FRASER HILLS, PIZZA HUT, BUKIT CHERAKAH..













dine and birthday celebration at DELIcious, theater at KLPac, ATV ride..

Thursday, May 20, 2010

'biezie'

..sungguh letih aku dibuatnya!semalam ada meeting kat Putrajaya.Kul 7 pakcik driver (merasa aku ada driver weh) dah tunggu kat depan opis.dengan beg itam ala2 koprat yg penuh segala macam mak nenek punya maklumat tentan JKTU aku angkut..tu belum kira satu beg plastik asam pedas yg member aku si shereen kirim..naik je keta jabatan, aku pun lepak2 kat seat belakang sambil melihat keindahan alam..(ceh, poyo siot)..nasib pakcik driver pasang lagu alleycats yang aku boleh layan..sampai Putrajaya, terus jumpa Shereen, pas asam pedas dan terus bergegas ke block E12 seperti yg tertera dalam surat panggilan mesyuarat. member yang layan iz, wahyun n beberapa KU Tatatertib/Keutuhan yang lain dah dok tercongok kat lobi.aku seru drg naik atas takut terlewat plak nanti..rupa2nya, salah block daa..bergegas ktrg ke block E2..dengan briefcase, high heels, blazer..pagi2 dah kena excercise!(hampeh)..meeting habis dalam kul 1.40, pas makan ala kadar (kecewa betul tgk lauk asam pedas gak yg dijamu even kat putrajaya..kalo kat melaka bole lagi aku terima), ktrg terus blah balik Melaka..pale pening kali nie sebab pakcik layang lagu DANGDUT-DISCO.aku pun apalagi, belasah la tido kat seat belakang keta jabatan..kuang..kuang..kuang..siap lentok2 lagi tue sebab betul2 ngantuk tahap cipan..masuk ofis dalam kul 3..solat then terus buat minit curai (korang tau apa minit curai nie?aku pun first time dengar..nak gelak tiap kali sebut, macam minit murai pun ada, or minit cuai?! ala macam short report ler minit curai ni utk maklumkan pada ketua ttg benda2 yg korang attend)..atas meja melambak surat/memo yg diterima..dan salah satu daripadanya ialah pratonton Gala Muzika yang berlangsung malam tu jugak!waduh..mmg letih..hantar msg kat yat n malam tue ktrg gi la tgk pratonton tue dengan 'dak' izan, bdk kewangan!nasib baik power giler suara bdk2 sekolah tue.kira berbaloi la jugak datang tengok..n hari nie??turun naik jumpa bos..jumpa KU P&P..tgk kes2 yg tak settle2..called org BSM KPM..semak dengan PT..korang jgn heran la.keje gomen nie mmg byk gile 'ACRONYM'.aku pun masih konfius dan blur!!!hahaha..
jadual esok (jumaat):
8.00 pagi - raptai sambutan hari guru peringkat negeri di seri negeri
3.00 ptg - penyerahan/perasmian SMK Pernu
jadual lusa (sabtu):
8.00 pagi - sambutan hari guru negeri melaka
8.00 mlm - gala muzika jpm
jadual tulat (ahad):
ente mau titon satu hari....

ok la..mau chow dulu..mau gi berlari2 anak di dataran ayer keroh!!chalo bete...

Tuesday, May 18, 2010

~my HOME~

ruang tamu1
ruang rehat/sudut bacaan
ruang santai/makan famili
toilet (cik abg tgh basuh tgn)
 
rumah kami di waktu malam


my HOME : buat masa nie, aku mmg xde umah sendiri.nk bayar downpayment buat beli umah kos rendah pun cukup - cukup makan jek.tapi aku mmg minat giler rumah yang ala - ala "glass house" nih.mmg minat sgt2..lagi2 kalo yg ada cermin gelas besar camnie.nampak luas dan bersih je..lagi satu, agak ekonomi la juga sebab tak payah nak kisah beli langsir.hehehe!n pada kebiasaannya, rumah cenggini mmg located kat area2 yang tersembunyi.so kalo nak berb***l dalam umah pun xpe la..hehehe..so, kalo aku dah beli umah cenggini n korang ada plan nk datang, make sure inform aku dulu before datang sebelum korang tgk sesuatu yg tidak sepatutnya korang lihat.ok?!

..perjalanan aku ke SINI..[part II]



aku mula kerja di Heveafil pada tahun 2006..to be exact : 17 Julai 2006..kiranya this is my first REAL job..kerja di sini ok, banyak peluang yang diberikan pada aku..dari keje secikai2 (bancuh air, filing, photostat) hingga la ke kerja - kerja yang patutnya admin manager buat pun aku buat..title as Sales and Marketing Exec..tapi keje dari A-Z semua aku buat.tak pelah...pengalaman..mmg byk pengalaman dan pengajaran yang aku peroleh.Thank You mr Muzzammil sebab beri kepercayaan pada aku..n terima kasih kerana train saya buat Board Report, Sales Report, g meeting kat PNB, jadi komitee Q-day PNB groups, incharge pameran minggu saham PNB..mmg semua tu satu pengalaman yg teramat saya hargai.THANK YOU BOSS!!anyway, it is time for me to say BYE-BYE..surat seringkas mungkin aku tulis sebagai notis.hem..actually, aku ada buat surat nak bagi Big Boss untuk sponsor aku gi buat master kat LEEDS (dah dapat tempat, cuma tak dapat scholar je lagi), tp x sangka plak surat notis keje yang akhirnya aku terpaksa hulurkan..sebenarnya aku dah agak tawar hati n jauh hati untuk terus bekerja di Heveafil.kenapa?!itu biarlah aku je yang tau..masa aku hulurkan notis benti tue, boss mcm dah boleh agak, n he told me "saya baru je promote awak naik 2 tangga..dari e3 naik e1"..WHAT???WHY NOWWWW....?bila hati aku dah keciwa baru boss nak promote??takpelah..bukan rezeki aku kot..MOQ pun bgtau aku camtu.."bukan rezeki awak la tue"...huhu.then jamuan ringan diadakan?adakah istilah ringan kalo makanan hingga 3 4 meja?kuang..kuang..aku tawaf satu kilang jumpa semua org..sebab almost semua org kat kilang tu aku kenal since aku pernah keje kat production floor..dari makcik cleaner, makcik "make-up", pakcik n abg2 production smua aku kenal.mana taknya, semua aktiviti kilang aku join, main badminton, bowling, pingpong, sembelih lembu..silap..lapah lembu semua aku buat.cuba cakap, apa je aktiviti yang aku x join??tp bos x nampak semua tue..huhu..anyway..goodbye Heveafil!!tanggal 31 March 2010..aku meninggalkan Heveafil..

Tuesday, May 11, 2010

..:asam pedas hajjah MONA:..

semalam pas balik keje je trus tukar baju g jogging kat DATARAN jasin..pas keluar semua peluh jantan, balik umah lepak atas meja sambil layan ADAMAYA.housemate yg tengah 'jiwa kacau' ajak g BEMBAN HOT SPRING.tempat lepak ktrg utk hilngkan stress dan utk practice renang berirama..(boleh gitu?)ada ke patut, pas mandi housemate ajak g makan ASAM PEDAS HAJJAH MONA..xkan la nk pakai suar tido aku yg berbunga2 tu??so, singgah umah tukar baju ala kadar ktrg pun terus ke bandar hilir..round 2 3 kali kat JONKER STREET..housemate yg tengah jiwa kaco mmg ternyata x dapat nk beri tumpuan..tp pas tawaf 3 kali n masuk segala macam jalan tikus, akhirnya ktg sampai kat kedai ASAM PEDAS HAJJAH MONA.aku terus order asam pedas ikan pari.x sampai 5 minit, pelayan datang bawak nasi putih, kubis goreng dgn 1/2 telo masin.n setiap sorang dapat semangkuk asam padas + sekeping ikan pari.x bercakap panjang, ktrg yg tengah KEBULURAN terus MELAHAP dgn jayanya..sedap..!!!licin ikan pari dalam pinggan..kuah asam pedas pun aku hirup camtu jek..yg tinggal hanya tulang ikan dengan cebisan daun limau purut..!!2 org punya makan campur air = RM12.40..!murah ke mahal ek?xpe la yang penting ktrg KeNyanG..
sebelum ...





selepas.....
 pastu..ktrg round2 kat area dataran pahlawan..snap beberapa keping gambo..tp gambo semua x cantik..last-last baru teringat lupa nk tukar 'iso'..

 a famosa ..

rindu ACUE..

"ACUE boleh balik tak malam ni?"..tu yang Haiqal tanya bila dia call jap tadi..sedih plak dengar budak sorang tue rindu kat acue dia!huhu.."sorry Haiqal, Acue kena work la..."yang si kakak sibuk bagitau tengah makan twiggies Chocolate, nenek yang beli last night dekat APEK ROTI.. hahahaha!!!rindu plak kat budak 2 orng tu.. Nurul 'Ain Liyana n Muhamad Haiqal..yang sorng lagi kat Terengganu pun Acue rindu gak..Amirul Nasri..jangan bebehh tau..n yang bakal hadir dalam keluarga kami nanti, harap-harap la dapat girl coz Acue x larat la nak jaga budak BOY yang lasak. letih Acue korang buli tau!!!anyway, yang boy ke..girl ke..semuanya ACUE sayang...nanti ada rezki, kita g jalan2 lagi k?? MUAHHHHHHHH.... sayang korang!!

Monday, May 10, 2010

..perjalanan aku ke SINI..[part I]

tanggal 3 APRIL 2010 .. ketika usia ku telah melepasi suku abad, aku terpilih untuk mencurahkan segala bakti pada negara tercinta - MALAYSIA.. selama ni, aku hanya sering mengisi borang SPA secara online, mengikuti ujian - ujian yang diadakan dan seterusnya dengan kecewa, mengulangi semua prosedur tadi berkali - kali. Itu semua dulu, waktu aku masih 'muda' dan sekadar mengikut aliran kawan - kawan. Langkah penambahbaikan diambil. Kali ini, aku lebih bersedia, Buku 'Malaysia Kita' akan dibaca, nota ringkas dibuat, segala rencana terkini dan penulisan di dada akhbar diikuti. Alhamdulillah aku berjaya lulus. Pada PAC pertama sebelum ini pada 2009 aku berjaya tetapi kecundang ketika sesi temudaga. Mungkin terlalu gemuruh. Panggilan untuk PAC kedua, aku tak ikuti (dah plan nak bercuti bersama teman ke Bangkok) dan sekali lagi aku dipanggil untuk hadiri PAC. Kali ini aku lebih berpengalaman. Segala program aku lalui dengan tenang dan berwibawa. Dari pagi, sesi diskusi/lakonan dalam Bahasa Inggeris kemudian pendebatan dalam Bahasa Melayu, diikuti dengan sesi ujian ringkas, latihan dalam kumpulan dan akhir sekali ujian fizikal larian hampir 2.4 km!! Semuanya aku selesaikan dengan tenang. March 2010,  aku layak untuk temuduga terakhir. Walaupun wang kocek dah makin pipih, aku melaburkan duit demi masa depan. Baki wang ada ku gagahkan jua untuk membeli 'blazer' dan 'court shoe'. Ilmu di dada turut dipenuhi.Rakan - rakan yang telah berjaya aku hubungi..segala macam soalan aku tanya. THANK YOU so much to Kak Danor yang banyak membantu. Masa hari temuduga, aku sampai agak lewat. Bilik menunggu dah hampir penuh. Belum sampai seminit aku menyerahkan surat panggilan temuduga, namaku telah dipanggil untuk menunggu di bilik no 4! Disini aku masih lagi menunggu dengan bersedia. Tak macam calon lain yang masih kelam kabut nak menyusun segala dokumen mengikut susunan. Berkali - kali aku betulkan blazer agar nampak lebih segak. Senyuman ku ukir pada semua calon yang lain. Menampakkan yang aku benar - benar telah bersedia. Biarlah kalo  ada yang nak mengatakan aku nampak sombong. Cuma aku tak mau lagi gagal kerana terlalu gugup. Nombor ku dipanggil. 2 org pegawai telah bersedia. Aku memberikan senyuman dan terus menjawap. Setiap pesanan rakan - rakan aku ingati semula, Jangan terlalu formal. Jawap dengan tenang dan beri jawapan yang kritis dan nampak seperti dapat mengusaai setiap aspek. Kali ini aku lebih yakin. Soalan pertama yang ditanya, " Awak ni dah kerja dengan kerajaan ke".."tau berapa markah PAC awak"..(wow, asal?markah aku hebat ke sampai drg ingat aku dah kerja ngan gomen). Lebih banyak perbualan berbentuk sembang - sembang kosong. Penemuduga pertama lebih banyak bercakap dan hanya ada satu soalan dari penemuduga kedua - NKRA dan I've nailed the question!! Tak sampai beberapa bulan, aku menerima surat panggilan yang mengatakan aku telah berjaya dan perlu melaporkan diri. Gembira? Suka? Terkejut? Entah..memang amat sukar nak bayangkan perasaan ketika itu. Pelik.. Tak sangka.. Hahahaha..Alamak, tiba masa untuk aku say GOODbye to HEVEAFIL....

Sunday, May 9, 2010

hari ini untukmu MAMA



Dear MaMa..selamat hari ibu mama..jasamu xkan pernah dilupakan.adik betul-betul sayangkan mama..selama ni dah banyak yang mama korbankan untuk adik dan abang-abang.mama korbankan masa muda untuk besarkan kami bertiga..pengorbanan mama memang tak terhingga.sejak kami kehilangan papa, mama yang usahakan untuk mencari rezeki besarkan kami.mama usahakan segala daya untuk berikan kami yang terbaik.kami tak pernah diajar untuk menagih simpati, jauh sekali untuk mengemis.usahakan sendiri untuk setiap apa yang dihajati,jgn tunjukkan pada orang kesusahan yang kita hadapi.didikan mama takkan pernah adik lupakan dan ia akan sentiasa menjadi panduan.mama memang garang masa kami kecik.jgn harap mama akan lepaskan kami main kalo dalam report kad ada kaler merah.badan ni dah biasa berbirat kesan tali pinggang setiap kali ada kesilapan yang dilakukan.tapi kami semua tau niat mama baik supaya kami bole jadi orang berguna.mama rotan sebab mama sayang.sebab adik nampak air mata yang bergenang di mata mama tiap kali mama marah kami.mama akan sapu minyak kat kami lepas kami dirotan teruk.thank you mama for those rotan.sebab rotan tu semua la yang buat kami rajin belajar dan jauhkan kami dari buat benda2 yang tak patut kami buat ketika kecik.ia juga yang bentuk kami siapa hari nie. mama ingat tak, kita slalu g holiday masa cuti sekolah akhir tahun.mama akan pesan, kalo result teruk, kena tinggal..hahaha..alhamdulillah, adik x penah kena tinggal.walaupun kita hidup sederhana, mama usaha kerja pagi petang, siang malam, kumpul duit bawak kitorang gi langkawi, bangkok,singapore..thank you mama.even famili lain yang punya mak ayah pun belum tentu dapat pergi jalan - jalan macam kami!!mama tak pernah buat kami rasa kekurangan kasih sayang.semuanya mama sediakan untuk kami.tak ada kurangnya dari keluarga lain, malahan mungkin lebih baik dari orang lain!adik tau, mama banyak titiskan airmata kerna kami ber3.maafkan kami mama.kami banyak menyakitkan hati mama terutama dah besar-besar nie.namun begitu, sesungguhnya kami SAYANG MAMA..mama adalah ibu terbaik buat kami..i love you MAMA!!!!